Derneğimiz Teknoloji Araştırma-Geliştirme, Bilim ve İnovasyon Derneği TABİD Ekim 2016 yılından bu yana; teknolojik gelişmelere, inovasyona duyarlı ve ar-ge’yi önemseyen bir üye profili ile faaliyetlerini sürdürmektedir.
TABİD , Ankara’daki inovasyon ile ilgili temel aktörler olan Teknokentler, KOBİ’ler ve ilgili diğer Sivil Toplum Kuruluşlarının katılımı ile , Ankara ili için sanayi 4.0 hazırlıkları ile ilgili, bölgesel ve sektörel potansiyelleri gözeterek hazırlıkların benimsenmesi süreçlerini desteklemek üzere il bazında bir platform kurulmasını amaçlamaktadır.
Bu amaçla modellenen “Ankara Sanayi 4.0 Hazırlıkları Yerel İzleme Grubu Kurulması” Projesi T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığının Sivil Toplum Destek Programı kapsamında yürütülen Yerel STK’lar Hibe Programı tarafından fonlanmaktadır. Projemize Ankara Sanayi Odası ASO, İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu İÇASİFED, Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği OSIAD ve Bilkent Cyberpark iştirakçi olarak destek vermektedir. Ocak 2019’da başlayan projenin süresi bir yıldır.
Tüm iş çevrelerinde hakim olan ortak görüş; sanayi 4.0’a uyum ile ilgili bir yol haritasının hazırlanması ve uygulanmasının önümüzdeki 10 yılın temel önceliklerinden biri olduğu yönündedir. Bu noktadan hareketle; TABID olarak ilgili tüm aktörlerin katılımı ile Sanayi 4.0’ın Ankara ekonomisine sunacağı fırsatları analiz etmek, Ankara’nın potansiyelini ortaya koymak ve öneriler geliştirmek üzere çalışmalar başlatılmıştır. Proje ile Ankara’daki sivil toplum, üniversite ve kamu işbirliği ile “sanayi 4.0 “ hazırlıkları ile ilgili demokratik bir izleme süreci geliştirmek ve bu yolla Ankara’daki sosyo-ekonomik gelişmeye katkıda bulunmak amaçlanmaktadır. Proje kapsamında Ankara’daki sektörlerin avantajlarını değerlendirmek , uyum sürecindeki ihtiyaçlarını tespit edebilmek ve ihtiyaçlarına yönelik düzenlemelerin yapılabilmesi, Ankara’daki KOBİ’lerin sanayi 4.0’ı tetikleyen teknolojileri izlemesi ve dönüşüm için yol haritalarını hazırlaması ve sürecin çözüm ortağı olacak yazılım sektörü ile işbirliği içinde olması için çalışmalar yapılacaktır.